top of page

Ako napísať blog

Updated: Mar 7, 2022

Písať dnes môže každý. Nie každý však vie písať tak, aby to niekto čítal. To v zásade platí aj pre blog.



Keďže podstatná časť zlyhania tkvie v nevedomosti, prezradíme vám niekoľko zásad, ktoré sa pri blogovaní oplatí dodržať.


  • Poznajte a definujte svoje publikum.

  • Píšte tak, ako hovoríte.

  • Prúd vedomia vs logický tok.

  • Argumentácia.

  • Starý obsah treba udržiavať.

  • Vytvorte si redakčný kalendár.

  • Propagácia, bulletin a CTA.


Poznajte a definujte svoje publikum


Témy, ktoré zaujímajú vás, nemusia zaujímať vaše publikum. Preto ho treba najskôr spoznať a identifikovať. Nastavte sa naň. Zamerajte sa na problémy týchto ľudí a ponúkajte riešenia (previazané na vaše podnikanie/produkty).


S najväčšou pravdepodobnosťou nepôjde o ľudí, ktorí sa s rozochvením a uveličením nechávajú opakovane pohrúžiť do siahodlhých teoretických textov. Napíšeme to priamo: váš text pravdepodobne ani nedočítajú do konca. Budete sa s tým musieť vysporiadať.


Riešenia by mali byť konkrétne. Nepozerajte sa na problém iba teoreticky. K tomu vám môže pomôcť prieskum. Ako o vybranej téme píšu iní? Príďte s konkrétnymi riešeniami. Spomedzi iných by práve ten váš blog mal mať obsah, ktorý je užitočný a je akýmsi návodom na riešenie problému.




Píšte tak, ako hovoríte


Snažte sa pri písaní navodiť pocit, že s čitateľom hovoríte. Pamätajte, že to, čo je pozoruhodné pre vás, nemusí byť pre iných. Je to tak. Vaše neobvyklé zážitky väčšinou iných nezaujímajú.


Pri čítaní internetového obsahu sú čitatelia často vyrušovaní a kedykoľvek si môžu od vášho blogu odskočiť, prípadne ich môže zaujať niečo iné. Ste to práve vy, kto ich v čítaní donúti pokračovať. Nerobte preto z čítania vášho blogu namáhavú činnosť. Píšte osobne, prístupne a pútavo, ako pri rozhovore.



Nezabúdajte, že blogovanie je súčasťou podnikania a myslite na konverziu čitateľov na zákazníkov. K tomu vám pomôže konkrétnosť a špecifickosť témy. To pritiahne menšie publikum = kvalitnejšie publikum (pri ktorom je vyššia pravdepodobnosť, že konvertujú na vašich zákazníkov).




Prúd vedomia vs logický tok


Zabudnite na prúd vedomia. Vytvorte veľa odsekov s jasne pomenovanými sekciami. Text naformátujte pre jednoduché hľadanie informácií. Odseky môžete rozdeliť do hlavičiek väčších sekcií (najlepšie bude, keď sa v hlavičke objavia aj kľúčové slová).



Argumentácia


Argumentujte. Žiadne argumentačné štýly ako Mám pocit, že je to tak správne.” Používajte argumenty podložené faktami (dátami). Použite aspoň jeden hlavný argument podložený dôkazom. Jedine tak poukážete na to, prečo je to relevantné.


Používajte vizuálne pomôcky, príklady, ilustrujte to, o čom píšete. Budete ešte zrozumiteľnejší.


Ak text dopíšete, nemyslite si, že ste skončili. Blog treba ešte skorigovať. Odstráňte preklepy, skontrolujte plynulosť textu. Skúste si text prečítať z pohľadu nezainteresovanej osoby.


Treba sa zamerať na dlhodobú návštevnosť. Zaraďujte udržateľné” príspevky, ktoré budú dlhodobo relevantné a je možné sa k nim vrátiť aj neskôr. Práve tieto príspevky sú zodpovedné za vyššie percento návštevnosti.





Starý obsah treba udržiavať


Starý obsah nezanedbávajte. Je rovnako dôležitý ako nový. Aktualizujte v ňom informácie (prepojenia na aktuálne zdroje a pod.).




Vytvorte si redakčný kalendár


Redakčný kalendár je užitočná vec. Pri zverejňovaní obsahu dosiahnete konzistentnosť.




Propagácia a CTA


Nakoniec netreba zabudnúť na propagáciu a využitie call to action prvkov.

Dopísania, priatelia!



bottom of page