top of page

Grafické trendy na rok 2022

Updated: Jan 5, 2022

Ak chcete vedieť, čo sa v grafickom dizajne najbližších dvanásť mesiacov pravdepodobne bude diať, pripravte si zmysly a čítajte ďalej.





Blikajúce svetlá alebo brand v pohybe


Či to bude web, alebo digitálny bilbord, pravdepodobne sa rozpohybujú. Pohyb bude dôležitý, pretože aj ten vytvára identitu značky. Nuž, konečne môžete zapracovať na vlastnej choreografii.


Animácia loga značky Mailchimp




Wild wild brand


Zdá sa, že harmonický, minimalistický geometrický vzhľad sa k nášmu pan(dem)ickému svetu už nehodí. Na scénu nastupuje živý chaos.



Vítané sú nepravidelné rámy a silné neóny. Kontrasty ostré a koláže rušivé. Čosi bude surové, čosi zubaté.




Rafinované retro


Ako ukazuje nedávny rebranding pre Burger King, sila nostalgického marketingu pretrváva aj v roku 2021. Očakávame, že v roku 2022 uvidíme celý rad dizajnov s nádychom retra. A toto načasovanie dizajnu ovplyvneného retrom nie je žiadna náhoda – po pandémii sú spotrebitelia obzvlášť vnímaví k nostalgickým produktom a značkám. V neistom modernom svete im ponúkajú emocionálnu istotu a pohodlie.


Ukážka kampane značky šperkov Pandora



Písmo Goat od Khaleda Aymana




Šumné gradienty


Pamätáte si na časy, kedy gradienty neboli trendy? V posledných rokoch sú v dizajne takmer stálicou. Postupným zavedením zrnitej textúry môžu prechody nadobudnúť iný rozmer. Môžete ísť prípadne aj ďalej a experimentovať s technikou tlače zvýrazňujúcou textúru, napríklad risografiou.


Risographic business cards created by Studio Superkolor




Maximalizmus


Keďže minimalizmus je na ústupe, nastupuje maximalizmus. Odvážne značky pomaly prechádzajú na monochromatický výrazný kolorit. Pútavý vzhľad bude v roku 2022 nasýtený monochromatickými efektmi.



Je tu šanca aj pre značky “jednej farby” upútať pozornosť, hoci aj nachvíľu. Napríklad spoločnosť Tiffany a Co. nahradila svoju ikonickú Tiffany blue za sviežu Tiffany yellow, aby sa spojila s mladším publikom.


Samozrejme, išlo o žart. Napokon sa však žltá stala novou farbou obchodu na Rodeo Drive v Beverly Hills.




Agentúra Leo Burnett vytvorila kampaň promujúcu donášku od McDonald's







Typografia bude hravá a živá


Ani typografia sa nezaobíde bez živých farieb a kontrastných tvarov.



Prehnané formy písem sú vítané a prichádza aj trend písma s určitým zvratom (jedno písmeno môže byť hore nohami, väčšie, menšie, v inom fonte, alebo môže úplne chýbať a pod.). Tento zvrat najlepšie pôsobí v kinetickej typografii. V statickej digitálnej grafike túto úlohu môžu zohrávať aj skrútené písma. A nezabudnite na pätky! Serify sú späť.





Typografický dizajn pre seriál Killing Eve




Kreatívne crossovery: spojenie dizajnu, módy a značky


Dizajn, značka a móda sa menia a v niektorých prípadoch sa začínajú spájať. Môže z toho vzniknúť ambiciózne partnerstvo, prinajmenšom sa môžu stať dobrými susedmi. Výsledkom spolupráce medzi značkou oblečenia a známym reštaurátorom a šéfkuchárom môže byť aj kolekcia pánskeho oblečenia.


Kolekcia pánskeho oblečenia Our Lady of Rocco (spolupráca medzi módnou značkou La Ligne a šéfkucharom Mariom Carbonem)



Aj spoločnosť na spracovanie mäsa môže mať svoju módnu kolekciu. Firma Oscar Mayer prišla s vlastnou kolekciou oblečenia pod príznačným názvom Street Meat.


Z kolekcie oblečenia Street Meat od Oscara Mayera




Dizajnérsky priemysel sa bude zelenať


Ak ste sa pri výrobe doteraz nezamýšľali nad výberom materiálov a povrchových úprav, je načase. A ak patríte k tým, ktorí by museli bývať v oblasti Tibetskej náhornej plošiny, aby si všimli aspoň zmeny v cykle ročných období, pripomíname, že planéta, na ktorej (a z ktorej) žijeme je na prvom mieste a zodpovednosť výrobcov sa rozširuje.



Udržateľné a recyklovateľné materiály majúce čo najnižší dopad na emisie uhlíka môžu tiež vytvárať silný vizuálny vplyv. Nestačí, že sa bude značka javiť ako zelená, mala by takou skutočne byť. Na blafovanie nebude čas.


Karibou vyvinuli 100 % rastlinné obaly




bottom of page