top of page

Logo fogo

Dovolíme si tvrdiť, že návrh loga a jeho začlenenie do systému vizuálnej identity značky je jednou z najťažších a najdôležitejších oblastí grafického dizajnu. Cieľom návrhu autentického loga pre značku by malo byť vytvorenie jedinečného a jednoduchého loga, ktoré bude odlíšiteľné a ľahko rozpoznateľné. V zásade platí: čím je logo jednoduchšie, tým je v súčasnom svete ľahšie rozpoznateľné. Dizajn loga sa časom posunul od zložitosti k jednoduchosti (Nechceme predsa prispievať k vizuálnemu preťaženiu, všakže?).







Dobrý dizajn loga je flexibilný


V priebehu času logo prechádza redizajnom; modernizuje sa, opravuje, zjednodušuje.






Rob Janoff v tom mal jasno. Pozrime sa na pôvodné dúhové logo Apple. Nahryznuté dúhové jablko bolo dostatočne flexibilné na to, aby ho bolo možné zmeniť tak, aby dopĺňal akýkoľvek súčasný trend v danom čase. Iste ste postrehli, že logo nemusí sprevádzať názov Apple, vďaka čomu môže fungovať samostatne. Logo musí byť jednoducho navrhnuté tak, aby “prežilo”.





Keď sme už pri tom jablku, je čas na krátke zamyslenie.


Logo je spravidla jednoduchý symbol a nemusí byť spojiteľný s firmou či produktom. Môže ísť o akýkoľvek abstraktný symbol. Žijeme vo svete, kde olejársku spoločnosť môže reprezentovať mušľa, sieť kaviarní morská panna a technologickú spoločnosť jablko. Samozrejme, za všetkými stojí silný príbeh!


V neposlednom rade by sa mali na tvorbe loga podielať profesionáli. Prečo? Pretože to môže dopadnúť tak, ako pri prvom logu vyššie menovanej firmy.



Našťastie otázka, ako by sa tento svojrázny počin autora s osobitým citom pre detail zakomponoval do tela počítača, zostala nezodpovedaná. Spoločnosť totiž následne oslovila profesionála Roba Janoffa. Možno je na mieste spomenúť, že zbytočné a nečitateľné detaily a iné významné jednotlivosti sa vypúšťajú. A tiež, že logo by malo obsahovať len jeden špeciálny prvok/moment/grafický nápad.


Logo môže byť len symbolom toho, čo predstavuje, no zároveň pridáva značke význam, pretože symbolizuje jej hodnoty. Keby sme súčasné logo Apple videli pred existenciou spoločnosti, nemali by sme naň žiadnu emocionálnu reakciu. Takže dnes, hoci logo môže mať väčšiu silu ako názov značky, ktorú reprezentuje, je stále v prvom rade vizuálnou reprezentáciou alebo symbolom identity tejto značky.


"Logo odvodzuje význam od kvality veci, ktorú symbolizuje, nie naopak."

– Paul Rand




Na čo ešte treba pri tvorbe myslieť


Potrebujeme kvalitný brief od klienta, aby sa vedelo, čo očakáva. Potrebujeme urobiť rešerš, pretože sa môže stať, že to, na čom so zápalom pracujeme a tešíme sa, ako dobre to vyšlo, už v segmente vytvorené bolo.





Princípy v tvorbe


Myslite na negatívny priestor. Logo sa navrhuje čiernobiele a musí fungovať aj ako monochromatický symbol (až neskôr nastupuje práca s farbou).


Nezabúdajte, že logo sa dodáva vo vektore. V čom? V krivkách (súbor by mal mať koncovky *.ai, *.cdr, *.eps alebo *.pdf.). Dáme vám radu. Pokiaľ nemáte žiaden grafický software, ktorý pracuje s krivkami, nezúfajte. Čas, ktorý by vám vektorizácia zabrala môžete využiť aj príjemnejšie. Neváhajte preto osloviť grafika.


Je skvelé, keď môže mať logo punc jedinečnosti. V Pure preto často robíme logá, pri ktorých sa snažíme napríklad font pre logo vytvoriť sami.


Ak máte ešte chvíľu, ukážeme vám niečo z našej práce.


Logo môže byť rovnako uletené ako značka, ktorú reprezentuje, tak ako značka odviazaného oblečenia KINK,



môže fungovať aj ako súčasť brandového celku industriálnej kaviarne á la Jules Verne,





Do loga je možné vniesť dynamiku, pokiaľ si to vyžaduje značka z oblasti športu,





Pivo a kreatívna práca sú jedny z najvyšších pôžitkov.



O fonte navrhnutom pre konkrétne logo ste už čítali. V tomto prípade sladký prenikavý vzhľad loga Moja srdcovka vás môže preniesť medzi torty a zákusky.





A takto to skončí, keď môžeme v Pure vymyslieť spolu s logom aj názov kampane:



Páči sa vám naša tvorba a chcete osloviť kreatívne štúdio? Radi sa s vami skontaktujeme. :)




bottom of page